Hoe werkt isolatiefolie?

De functie van isoleren is energieverlies in een ruimte verminderen.

Traditionele isolatiematerialen nemen energie op en geven deze daarna weer af. Om de isolatiewaarde te verhogen moeten deze isolatiematerialen steeds dikker gemaakt worden, zodat er meer warmte opgenomen kan worden. Isolatiefolies werken net even anders.

Aluminium lagen in de isolatiefolie weerkaatsen de warmte en kou, waardoor deze direct terugkaatsen naar de gewenste locatie. In de zomer reflecteert de isolatiefolie de hitte naar buiten, in de winter houdt de isolatiefolie de warmte in huis. Doordat het isolerende effect met een folie wordt gecreëerd, hou je een zeer dun isolatiemateriaal over. Door steeds meer reflecterende lagen toe te voegen, verhoog je dus ook de isolatiewaarde. De reflecterende werking wordt geoptimaliseerd door de lagen gescheiden te houden door middel van luchtkussens. Hierdoor treedt er ook geen warmtestroming op door de reflecterende lagen heen.

Een goed en welbekend voorbeeld hiervan is de thermoskan. In een thermoskan blijft een vloeistof lang warm door de afgegeven warmte terug de vloeistof in te reflecteren. In een woning met isolatiefolie blijft in de winter warmte langer binnen, waardoor je veel minder energie nodig hebt om je woning op temperatuur te houden.

Een ander goed voorbeeld is de koelbox. In een koelbox blijven je spullen koud, doordat de folie in de koelbox de warmtestraling van buitenaf reflecteert en dus tegenhoud. Hierdoor zal de temperatuur in de koelbox niet gaan stijgen. In de zomer zal door isolatiefolie je huis minder snel opwarmen, doordat de warmtestraling niet binnen kan komen.
Zo zijn er nog veel meer praktijkvoorbeelden te noemen waarbij de reflectie van warmtestraling wordt gebruikt om de warmte op de juiste plaats te houden. Denk aan hardlopers die na de finish in folie worden gewikkeld, vlees dat je in aluminium warm houdt en dus ook om je woning op temperatuur te houden!

Kopieer uw code!

binnen10

Plak de code in uw winkelwagen, voor 10% korting!

Binnen Klus Weken! | 10% korting!