Isoleren en Besparen

3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en CO2-uitstoot, én je bereidt je huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. En de kosten? Die verlaag je met subsidies voor woningisolatie. Alle reden om snel te checken hoe goed jouw huis is geïsoleerd en wat je kunt verbeteren.

Wat kost isolatie en wat levert het je op?
Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Dat staat gelijk aan zo’n € 600. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.050 m3 gas per jaar nodig. Kosten: € 2.500. Dat is ruim 4 keer zoveel! Van slechte naar goede isolatie kan dus wel € 1.900 per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 600 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Een warmer huis en een beter klimaat
Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Dat klinkt misschien als veel rommel en gedoe, maar veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder verbouwing.

Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten. Minder gas betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het klimaat. Woningisolatie is zelfs één van de grootste klappers om je klimaatimpact te verminderen.

Winst op de lange termijn
Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning. Op de korte termijn lijkt het dus duur, maar op de lange termijn is het vaak een goede besteding van je geld. Maar wat is goed? En hoe bereken je de voordelen op de lange termijn?

Voor spouwmuurisolatie is de winst vergelijkbaar met een rente van 11 procent op je spaarrekening. Bij dakisolatie is dat 8 procent, bij vloerisolatie 7 procent en bij HR++ glas 6 procent. Vind maar eens een bank die zulke rentes betaalt!